You, the petitioner
Logo petitie nieuw

Een voldoende gebleken uiterste wil moet, ook zonder testament, worden gevolgd

1,559 signatures

Straatfotograaf Theo Niekus dacht serieus na over de bestemming van zijn werk & huis na zijn dood. Theo was bezig zijn wensen in een notarieel document vast te leggen. Helaas stierf Theo 2 weken voordat hij de laatste hand op zijn testament kon zetten. Er is nu alleen sprake van een ‘informele wil’. #theodraaitzichom

Petition

We

inwoners van Nederland en in het bijzonder vrienden & liefhebbers van het werk van Theo Niekus.

 

observe

dat het wettelijke gesloten stelsel van de uiterste wil in sommige gevallen de werkelijke uiterste wil van de overledene zelfs geheel uitsluit. Uit onderzoek blijkt dat maar een klein percentage van de bevolking zijn laatste wil in een testament bij de notaris heeft vastgelegd. In gevallen waarbij voldoende komt vast te staan wat de uiterste wil van erflater was, zou deze wil uitgangspunt moeten zijn i.p.v. vererving bij versterf.

 

and request

een verandering van/aanvulling op de wet. Het wettelijk stelsel leidt in bepaalde gevallen tot een averechtse uitwerking van de wil van erflater. Bij een overlijden vlak voor het passeren van een reeds opgesteld ontwerp-testament zou dit ontwerp-testament moeten worden gevolgd en zou een standvastige informele wil net zoveel waarde moeten hebben als een notarieel verleden document.

Sign this petition

 
We e-mail you a link to confirm your signature. Your data will not be shared with third parties and remains with the Stichting Petities.nl. Your name and place of residence will only appear if you choose this. Read more about this in our privacy statement.

Details

Addressed to:
Tweede Kamer 
Petition desk:
Closing date:
2023-06-13 
Lead petitioner:
Jocelyne Moreau 
Organisation:
Stichting Theo Niekus 
Website:

History

Signatures

Updates

Overhandiging van de petitie aan de Tweede Kamer op 13 juni 2023

Volgens tweedekamer.nl wordt de petitie op 13 juni 2023 overhandigd aan de vaste Tweede Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid.

Wilt u erbij zijn, vraag het de petitionaris. .

2023-04-25